Naar buiten gericht jeugdwerk

door Jaap Vogelaar

Heb je ooit een baan gehad waarbij je bijna alles moet kunnen om het goed te doen? Toch bestaat deze baan. Hij heet jeugdleider en je krijgt er niks voor betaald!

Aangenaam, ik ben de jeugdleider

Jonge mensen op een goede manier helpen in hun geloofsleven. Waar moet je beginnen als jeugdleider? Jonge mensen hebben tijd en aandacht nodig en regelmatig een goed gesprek. Bij aardig wat jonge mensen loopt het thuis niet helemaal lekker. En dan geldt: They won’t know your heart is open unless your front door is open.

Nou, dat zijn de jonge mensen uit jouw jeugdgroep natuurlijk dubbel en dwars waard. Maar nu de rest:

Naast dat je gewoon een benaderbare goeie gastheer of -vrouw moet zijn, moet het natuurlijk ook over God gaan. Om jouw jongeren na te laten denken over zichzelf en de Bijbel maak je in de vakantie een perfect jaarprogramma. En degene die dit programma gaat geven, je raadt het al, ben jij!

De funfactor mag natuurlijk ook niet ontbreken. Daarom organiseer je allerlei leuke activiteiten en uitstapjes. Gelukkig heb je ook als jeugdleider vakantie… die je dan leuk met je jeugdgroep op Opwekking, Soul Survivor of New Wine kunt doorbrengen. Super gezellig, maar ook heel intensief.

Bovenop deze activiteiten wil de gemeenteleiding graag wat feedback, met Kerst is er een speciale jongerendienst en gelukkig was dat het wel allemaal. Of toch niet? Want de Bijbel spreekt ook van het uitleven van je geloof. Leuk bedacht van God, maar daar kom je soms toch echt niet aan toe?!

Toch spreekt God in de Bijbel over geloof dat niet tot leven komt als het niet met werken gepaard gaat (Jacobus 2). En het allerlaatste dat we willen is dat we al deze kostbare tijd investeren in het vormen van een dood geloof in jonge mensen. Toch?

Natuurlijk wil je dat jouw jongeren vurig gaan geloven. Maar moet je hen dit vertellen of kun je hen ook van het Koninkrijk laten proeven?

Wat voor jeugdgroep wil je zijn?

In deze drukte van organiseren en programma draaien is het goed om af en toe stil te staan bij waar je naartoe wil. Natuurlijk wil je dat jouw jongeren vurig gaan geloven. Maar moet je hen dit vertellen of kun je hen ook van het Koninkrijk laten proeven?

Het is goed om je als jeugdleider te beseffen dat God een plan heeft met deze wereld, met Zijn kerk en met jouw jongeren. Geloven draait niet alleen om persoonlijke redding. Hoewel het belangrijk is, is dit slechts een klein deel van Gods grote plan. Hij wil de wereld nieuw maken door mensen wiens harten veranderd zijn. En het proeven van de hoop wanneer je dit doet, doet iets met het hart van jonge mensen.

Onderzoek wijst uit dat jonge mensen God sterker ervaren wanneer zij anderen helpen. Wanneer je met jouw jeugdgroep dus sociaal of missionair actief bent dan kan dit hen dus enorm helpen om hun geloof te ontwikkelen. En dat is mooi, want het is natuurlijk je reinste onzin dat je pas actief deel van de kerk kunt worden na je 25ste.

Wie weet kun jij daarom door wat kleine aanpassinkjes in je oh-zo-drukke programma ervoor zorgen dat jouw jongeren dit jaar God ervaren, zich deel voelen van de kerk en de waarde van hun geloof in het hier en nu gaan ontdekken. Neem hen bij de hand en geef ze verantwoordelijkheid en wie weet verandert jouw jeugdgroep van een groep verveelde tieners in een groep vol lokale buurthelden.

Voor de rest, alle respect voor onze hartwerkende, fabuleuze jeugdleiders!

Ook dit jaar hebben we weer een jeugdleidersprogramma.
Heb je jouw jeugdgroep al aangemeld voor het festival?