Een lesje God is geen Google

door Natasja Bos

Ik hou van Google, ik stel hem (of haar?) al mijn levensvragen: How to plant an avocado tree, How to beat my brother at FIFA… Het is zo gemakkelijk, je vindt direct wat je zoekt! Mijn eerste reflex als ik een probleem heb is dan ook Google! Binnen 0,31 seconden 28.000.000 resultaten. Scroll scroll scroll en zie daar een 7 steps guide over hoe ik buikspieren kweek of een Wikihow die mij in een paar zinnen uitlegt hoe de wereld nu echt in elkaar zit. I just love it! 

Oeps

Zelfs tijdens het bijbel lezen vraag ik Google even: wat betekent dit woord? Laatst schrok ik even van mezelf. Ik googlede bijna: Hoe kan ik leren God te vertrouwen. Oeps! Dat was niet de bedoeling! Natuurlijk is er genoeg te vinden op internet, maar God vertrouwen leer ik toch echt niet van Google. Het was alsof God me even een tikje op m’n rug gaf. Zo van: “En ik dan? Kun je het mij niet vragen?” O ja!

7 Steps Guide

Ik weet niet waarom ik het God niet eerder had gevraagd. Misschien dacht ik dat Hij een beetje boos zou worden, zo van: “Natasja, we kennen elkaar nu al zo lang en je vertrouwt me nog niet?” Ik besloot de gok te wagen en vroeg God: “God, hoe kan ik U meer vertrouwen?” Het antwoord kwam niet binnen 0,31 seconden en Hij gaf me niet een 7 steps guide over hoe ik het moest aanpakken, maar ik vond wel wat ik zocht, nog meer zelfs.

Ik probeer te luisteren naar de Herder zodat ik Hem kan volgen,
maar als ik dan een keer afdwaal geeft hij me een zetje in de goede richting!

Wat moet ik met die stok?  

Zo las ik in Psalm 23: “Uw stok en uw staf vertroosten mij”. Ik bedacht me: “Wat zou dat kunnen betekenen?” Nu had ik naar de symbolische betekenis van de stok en staf kunnen googelen en hele interessante en handige antwoorden kunnen vinden, maar ik besloot God eens te vragen wat deze tekst tegen mij zou kunnen zeggen. “Oke God. U weet alles wat ik denk en U vindt het fijn als ik dingen onderzoek (hetzij op Google), maar nu wil ik U vragen: “Wat wilt U hiermee tegen mij zeggen? Hoe kunnen Uw stok en staf mij vertroosten?” Ik schreef alles op wat me te binnen schoot: met de staf kan de Herder mij beschermen tegen gevaar, of de Herder kan mij juist een zetje in de goede richting geven… Aha! That makes sense! Ik probeer te luisteren naar de Herder zodat ik Hem kan volgen, maar als ik dan een keer afdwaal geeft hij me een zetje in de goede richting! Dat is een hele geruststelling. Een Herder die ik kan vertrouwen! Zo durf ik wel een stukje verder te lopen.

Bijbel lezen is geen trucje, we doen het samen met God.

Geen trucjes

God leerde mij Hem te vertrouwen, maar Hij leerde me ook dat het geen trucje is. Bijbel lezen is geen trucje. We doen het samen met God. Als je iemand wil vertrouwen moet je Hem leren kennen. Wanneer je met vrienden iets totaal anders doet dan normaal, moet je even opnieuw wennen aan elkaar. Als ik in het leven een nieuwe uitdaging heb, moet ik soms weer opnieuw God leren vertrouwen. God wil zichzelf dan graag weer opnieuw laten zien, geen trucjes, maar (let op): relatie! Zo was dat ook deze keer en zo zal dat ook weer opnieuw zijn als ik op nieuwe plekken kom.

De wijde wereld in!

Ik kan preken luisteren alsof mijn leven ervan afhangt, alle wijze mensen in de wereld om raad vragen, maar zo ik leer net zo min op God te vertrouwen, als dat ik buikspieren krijg door ernaar te googlen. Ik moet het gaan doen! Samen met God.