Lees je bijbel, bid elke dag

door Natasja Bos

“… Op hetzelfde moment genas zijn slaaf.” Je hebt de zin nog niet uitgelezen of je Bijbel is weer dicht geklapt. Oké. Ook weer gedaan. What’s next? De Bijbel ‘uit’ lezen kan soms een beetje aanvoelen als een wedstrijdje of het afwerken van een checklist. Soms weet ik niet eens meer wat ik nu heb gelezen. Voor deze momenten heb ik een paar manieren gevonden om er zeker van te zijn dat het bijbel lezen geen kans krijgt om een sleur te worden. Ik deel ze vandaag met jou!

#1: Zoek een soundtrack bij het bijbelverhaal
Muziek spreekt tot de verbeelding. Dat weten we allemaal. Een film zonder muziek, is het halve verhaal. Ik luister tijdens het lezen vaak naar de livestream van het gebedshuis in Kansas City, maar Bethel heeft ook een hele fijne instrumentale CD ‘Without Words’ uitgebracht. Probeer ook eens: Sleeping at Last, Tony Anderson, Yann Tiersen en Hans Zimmer.

#2: Lees de bijbel voor
Soms hebben we niet eens meer door wat we lezen en soms is een alinea gewoon heel ingewikkeld. Voorlezen helpt om de informatie beter te verwerken en te begrijpen. Opeens klinken sommige bijbelverhalen heel anders. Lees maar eens 1 Samuel 3 hardop voor. Bijzonder toch! Voor de diehards: Nu de muziek toch op staat, probeer eens een psalm uit te zingen!

#3: Zeg het in je eigen woorden
Dit is mijn persoonlijke favoriet. Lees een alinea een paar keer en probeer dan hetzelfde gedeelte in je eigen woorden op te schrijven. Niet om de bijbel te verbeteren, maar om te beter begrijpen wat je eigenlijk leest. Ik zou het ‘Onze Vader’ bijvoorbeeld parafraseren met: “Papa die in de hemel woont. Uw naam is prachtig. Laat de hele aarde Uw Koninkrijk zien!” Trouwens, Eugene Peterson heeft een hele toffe Engelse parafrase van de bijbel gemaakt die gebaseerd is op de grondtekst; The Message. Ook een aanrader (voor wie een beetje heeft opgelet bij Engels)!

#4: Vat de tekst samen
Het begint bijna op een Nederlandse les te lijken… Ik doe dit als ik niet zoveel tijd heb of als het bijbelgedeelte gewoon wat minder spannend is. Probeer het gedeelte wat je net gelezen hebt in een zin samen te vatten. 2 Kronieken 13 zou ik samenvatten met: “Abia vertrouwde toch nog op God en God hielp hem.” Makkelijk toch?

#5: Stel God een vraag
De bijbel is geschreven door mensen die geïnspireerd werden door de Heilige Geest. Geen wonder dat we niet alles gelijk snappen. Gelukkig kan Gods Geest ons ook helpen om de bijbel te begrijpen. Al dan niet met behulp van de mensen om ons heen. We kunnen hele directe vragen stellen over wat er in het bijbelstuk gebeurt, maar mijn favoriete vraag is: “Wat heeft U tegen mij persoonlijk te zeggen door dit stuk?” Schrijf je vraag op en neem de tijd om te luisteren, op het moment zelf, maar ook in de dagen erna.

Zet hem op!