Bob Spanish op The Weekend

Een droom die wakker werd

Hij groeide op in een warm nest, een veilige basis waar hij van jongs af aan het christelijk geloof meekreeg. In dat warme nest droomde hij één grote droom: Bob Spaans wilde de muziek in.

Had jij ook een grote droom toen je jong was? Wilde je misschien bakker worden, model, juf, Formule 1-coureur of ‘gewoon’ beroemd? Bobs grote droom had alles te maken met muziek, maar hij durfde jarenlang niet de stap te zetten om hier echt mee aan de slag te gaan. Nu ken je hem misschien als rapper Spanish.

In de zomer van 2014 stond Bob op het punt te beginnen aan een hbo-opleiding. Na lang wikken en wegen had hij besloten tóch een hbo-opleiding te gaan doen, de stap om muziek te gaan maken was nog te groot. Hij werkte dat jaar – net als de jaren daarvoor – in de zomervakantie op de bloemenveiling. Onderweg naar zijn werk, wachtend op de bus, zakte hij opeens in elkaar: een zware epileptische aanval. “Ik stond letterlijk en figuurlijk op een kruispunt: wat wilde ik met mijn leven? Toen ik nog meer aanvallen kreeg ben ik gestopt met de opleiding. Zoals het klinkt is het heel extreem, maar het heeft uiteindelijk zoveel positiviteit met zich meegebracht!”

Omdat Bob was gestopt met zijn opleiding had hij veel vrije tijd, waarin hij zich verdiepte in een grote vraag: wat doen we nou eigenlijk hier op aarde? Hij ging op onderzoek uit, maar wel vanuit christelijke grondslag. “Ik heb altijd wel gevoeld dat God er is, ook al was ik niet zoveel met Hem bezig.” Toen hij naar aanleiding van een gesprek in een boekwinkel het boek ‘In vier stappen naar een sterke identiteit’ las, begonnen steeds meer dingen op zijn plaats te vallen. “Dat boek heeft zoveel teweeggebracht.”

Naar de kerk!
Het was een week voor Pasen 2016, toen hij wakker werd met de gedachte: ik ga naar de kerk! Hij ging naar de Evangelische Gemeente in Maassluis en het bleef niet bij die ene keer. “Toen ik daar een paar keer was geweest, viel er echt iets van me af. Alsof iemand een loodzware tas van me overnam. Het was echt alsof God me bevrijdde en zei: ‘Je bent thuis! Het is goed zo.’ De vrouw die me in de boekwinkel het boek had aangeraden kwam ik daar ook tegen en ze vertelde dat ze voor me had gebeden. Alles viel zo op z’n plek in die periode.”

“Eind 2016 ging ik naar The Weekend (toen nog NSN, red.) van Soul Survivor, ik had nog steeds de drang om muziek te maken, maar ervoer nog zoveel onzekerheid om die stap te zetten.” Bob vertelt dat het weekend in eerste instantie niet zo liep als verwacht: “Ik was vol verwachting, maar er was ‘niks’. ‘Volgende keer beter,’ dacht ik.” Hij besloot God te vragen om alle twijfels over muziek weg te nemen. “Ik begon hardop voor mezelf te bidden, terwijl ik dat eigenlijk nog nooit had gedaan en ik brak. Iemand van Soul Survivor sprak dit uit: ‘Er is iemand die heel veel onzekerheid ervaart in muziek maken en God wil dat je daarin uitstapt.’ Ik wist niet goed of dat voor mij was, maar er knapte echt iets in me: ik moest steeds harder huilen. Toen wist ik dat dit misschien toch wel voor mij bedoeld was. Ik ben daar zo bemoedigd!” Hij legt uit dat het weekend echt een doorbraak heeft gevormd: “Ik ervoer zo’n kracht om muziek te gaan maken, ik wilde eigenlijk gelijk aan de slag! Ondanks dat ik er niet zoveel van begreep, ben ik de studio in gegaan. Afgelopen april ben ik zelfs gedoopt!”

— Tekst gaat verder onder de video —

Spanish
Bob is een echte old school hiphopper en probeert zijn geloof te combineren met de muziek die hij maakt, ook al is dit best lastig. “Hiphop heeft best een rauwe sound en kan best agressief overkomen, oorspronkelijk was het ook bedoeld om tegen de maatschappij aan te schoppen. Soms vind ik het tijdens het schrijven moeilijk om bescheiden te blijven. Ik bid daar echt voor, of God de lijnen voor me uit wil blijven zetten.” De tracks die hij nu heeft uitgebracht zijn niet per se ‘christelijk’, maar toch komt er uit die hoek veel waardering. “De teksten zijn totaal niet grof en bevatten af en toe een knipoog naar de Bijbel of een referentie daaraan. Ik ervaar zo’n drang om te schrijven voor God.” Ook dit jaar is Bob te vinden op The Weekend, waar hij speciaal een nummer voor schrijft.

Benieuwd naar Bob? Check hem op Soul Survivor The Weekend!

Soul Survivor The Weekend is een weekend vol ontmoeting, fun, worship, teaching & ministry, van 3 tot 5 november in het Emmausklooster te Helvoirt. Speciaal voor 18 plussers.