Fun: PEPERMUNT GUIDE

door: Annemiek Groeneweg

Als meisje uit een protestantse kerk is er een ding dat in mijn ogen ontbreekt in bijna alle andere kerken. Van precies datzelfde ding raken vrienden uit evangelische kerken in blinde paniek.

Het heeft drie lettergrepen, is wit, rond en die van Wilhelmina zijn de lekkerste: pepermunt!

Pas geleden vertelde iemand me dat ze volledig in paniek raakte toen ze in een traditionele kerk een rolletje pepermunt in haar handen gestopt kreeg: Waar moest ‘ie heen? Mocht ze eerst zelf nemen? Tot hoe ver geef je zo’n rolletje door? Ook na mijn jarenlange ervaring met het doorgeven rollen pepermunt, stophoest en mentos kon ik niet direct een perfect antwoord op deze vragen bedenken. Ik besloot er voor te gaan zitten, en maakte speciaal voor jou deze Pepermunt Guide. Thank me later!

Stap 1: je wilt zelf iets meenemen, welk snoepje is het meest geschikt?

Dit heet niet voor niets de Pepermunt Guide he. Pepermunt dus! Als je naast mij zit, Wilhelmina Pepermunt graag. Pro tip: neem een doosje in plaats van een rolletje, die pepermuntjes zijn groter EN er zitten er meer in! Love it.

Stap 2: wanneer is het etenstijd?

In een traditionele kerk worden er gemiddeld drie (soms vier) liederen gezongen voor de preek begint. Goed meetellen dus! Zodra de dominee heeft aangekondigd dat het tijd is voor de preek, is het tijd voor actie. Je kunt het moment ook herkennen aan het collectieve geritsel van tasjes en jaszakken van de mensen die om je heen op zoek zijn naar hun pepermunt. Grijp nu je eigen rol snoepjes en.. ja, waar begin je dan eigenlijk mee?

Stap 3: waar moet ‘ie heen?

Er zijn een paar scenario’s mogelijk. Begin er in ieder geval altijd mee om het rolletje eerst open te maken, zodat het eerste snoepje er makkelijk uit kan. Wel zo handig!

3a: Je zit met mensen uit de bewuste traditionele kerk in de bank (let op! Als je in een lange rij zit is dit misschien een minder goed idee). Zij zijn meestal gewend eerst de rol door te geven aan de mensen die naast hen zitten – dus dat doe jij natuurlijk ook! Geef de rol aan je buurvrouw of buurman, die geeft hem door aan de rest van de bank. Het werkt een beetje als een boemerang, je rolletje komt altijd terug bij jou – beloofd! Als je pepermuntjes veilig bij je terug zijn, kun jij er eentje nemen.

3b: Je zit naast een heleboel hongerige kinderen, die al sinds je de kerk binnen kwam lijken te zoeken naar je rolletje snoepjes. Haal eerst zoveel je zelf wilt eten uit het rolletje en geef hem daarna door aan hen, die pepermuntjes zie je niet meer terug :-).

3c: Je zit in het midden van de rij, om je heen zijn allemaal mensen die jij wel een pepermuntje gunt. In dit geval is het beter als je een rolletje hebt, die kun je namelijk breken. En dat is precies wat je gaat doen: breek het rolletje doormidden en geef hem door. Als je tussen je vrienden in zit kun je zelf het beste inschatten of je misschien maar alvast een pepermuntje veilig moet stellen, of dat ze er eentje voor je over zullen laten.  

Stap 4: je hebt een pepermuntje!

Sit back, relax, geniet van je pepermuntje en niet vergeten goed op te letten tijdens de preek he! 😉

PS. Heb je Meller (het is caramel. het is chocola. het is zalig) bij je? Bovenstaand stappenplan geldt niet voor jou! Bescherm deze heerlijkheid met je leven en eet hem he-le-maal zelf op – het is geoorloofd.