Jaloersmakend Jezus volgen

Deze blog verscheen eerder als interview met Maartje Kok in Belle

Op een evangelisatiekamp besefte ik hoe leeg mijn leven was. Dit was de vonk die in mij een vuur van passie voor God en mensen aanstak. Nu zet ik deze passie om in professionaliteit door mijn studie Godsdienst en Pastoraal Werk aan de Christelijke Hogeschool Ede (CHE). Ik wil mensen jaloers maken.

Rond mijn zeventiende was ik op een evangelisatiekamp en zag hoe jonge christenen daar met elkaar omgingen en goed en groot over God spraken. Toen besefte ik dat mijn leven enorm leeg was: God moest mij vervullen. En dat gebeurde! Ik werd zo geraakt dat ik ook met anderen, die bijna niets met God of de Bijbel hebben, het evangelie wil delen.

Kwetsbaarheid leren
Bij deze studie zit ik helemaal op mijn plek. Ik ontdek steeds meer welke talenten ik bezit en dat is zo tof. Als GPW’er moet ik sterk in mijn schoenen staan, zeker op plekken waar mensen voor het eerst met God in aanraking komen. Daarom vind ik het belangrijk dat ik weet wie ik in Jezus ben. Ook al heb ik mijn leven niet op een rij, ik weet dat ik altijd een kind van God ben, dat staat vast. Daarbuiten accepteer ik steeds meer wie ik ben, in alle volledigheid: zowel met mijn talenten als in mijn gebrokenheid. Dat maakt dat ik me ook kwetsbaar op durf te stellen om de mensen om mij heen te laten zien wie ik ben.

Ik vind het belangrijk dat ik weet wie ik in Jezus ben.

Mooier mens
Een half jaar geleden wist ik het allemaal niet meer zo  goed. Wat wil ik met mijn opleiding? Waar gaat de toekomst heen? Wie ben ik eigenlijk voor de mensen om mij heen? Wat heb ik te bieden? Ben ik wel kwetsbaar genoeg? Dat soort vragen spookten door mijn hoofd. Die periode heeft mij uiteindelijk dichter bij God gebracht. Het klinkt misschien cliché, maar ik kwam er als mooier mens uit. Dat leerproces duurt volgens mij een leven lang. Mattheus 5:16 helpt mij hierbij. Daar staat:

Zo moet jullie licht schijnen voor de mensen, opdat ze jullie goede daden zien en eer bewijzen aan jullie Vader in de hemel.

Mattheus 5:16

Ik heb geleerd dat er veel kracht zit in praktisch christen-zijn. Je naasten liefhebben in de breedste zin van het woord. Daarom begin ik elke dag met het gebed of God de juiste mensen op mijn pad wil brengen en mij beschikbaar wil laten zijn. Het klinkt misschien gek, maar ik wil mensen jaloers maken door mijn daden. Net als Jezus: Hij deelde Zijn leven met de mensen die op Zijn pad kwamen. Hij at met hen, was er voor hen. Zo wil ik ook leven.