Waarom gaat Vineyard Wageningen elk jaar naar Soul Survivor?

Door: Sander Voortman (Jeugdleider Vineyard Wageningen)

De tieners en jeugdleiders van Vineyard Wageningen hadden stiekem gehoopt dat de opwarming van de aarde op Strand Nulde zou beginnen. Wat gaat er boven een warmtepiek aan het eind van april op het Soul Survivor Festival? Lekker tussen de celebrations door in het Veluwemeer plonsen en alvast iets van een kleurtje opdoen: hartstikke gezellig! Helaas is het soms wat minder zonnig dan verwacht. Waarom ga je dan wel naar het festival?

Als jeugdleiders bidden we in de voorbereiding elk jaar voor mooi en droog weer (en het liefst ook nog zon). Vaak zien helaas met lede ogen toe hoe ons voorjaarszonnetje ruw wordt weggeduwd achter het gordijn van kou, storm en regen met de nodige k(r)ampeermisère van dien. *kuch* Drijvende matrassen en weggewaaide tenten *kuch*. Het sprankje hoop voor mooi weer sneuvelt helaas onder de koude douches ter plaatse. Waarom gaan we dan elk jaar koekjes in de kerk verkopen en auto’s wassen om onze festivalkaartjes gefinancierd te krijgen? Waarom ook nog risico’s lopen op schade aan toetsen of schoolexamens? Het kost ons immers onze meivakantie.

“Hoe slechter het weer, hoe beter de zalving” zei een die-hard Soul Survivor-ganger eens. Ik zie ‘zalving’ als meer zien van Jezus en daar dan samen van genieten. De vergelijking met het weer is nog waar ook, we hebben het zelf gemerkt. God is goed, dat heeft niets met het klimaat te maken. Niets, ook geen oer-Hollands spookweer, krijgt een speld tussen Zijn goedheid.

Op Soul Survivor maak je stappen in de richting van de persoon die God voor ogen had toen Hij je schiep.

Fenomenaal genieten
We genieten elk jaar fenomenaal van Gods aanwezigheid op het festival, er is eigenlijk geen passend woord voor te vinden. God heeft dit festival op Zijn agenda staan, Hij komt hoogstpersoonlijk Zelf. Elk jaar weer. Dat we dan misschien verkleumen is dan toch maar een zacht prijsje. Ga als twaalf- of dertienjarige tiener van onze kerk mee, dan ga je waarschijnlijk de rest van je tienertijd. Polsen vol met festival-polsbandjes uit verschillende jaren bewijzen dit. Soul Survivor is verslavend in goede zin: je krijgt er nooit genoeg van en je maakt er mooie stappen in de richting van de persoon die God voor ogen had toen Hij je schiep.

Het gaat in de eerste plaats om wie God is en niet om wat Hij geeft,
maar stiekem verlangen we wel naar meer van Hem.

“Het gaat niet om de ervaring” zeggen we soms tegen elkaar. God is nog steeds goed, nog steeds liefde en nog steeds rechtvaardig, ook al zien of ervaren we dat even niet. Het gaat in de eerste plaats om wie God is en niet om wat Hij geeft. Maar… stiekem verlangen we toch heel erg naar het wél zien en voelen van Gods tegenwoordigheid en het horen van mooie profetische bemoedigingen voor ons leven. Hop: rechtstreeks van Zijn Troon binnengebracht in onze levens. Ook het komende Soul Survivor Festival zien we hier weer naar uit. Want waar Zijn Geest is, is vrijheid (2 Korintiërs 3:17).

Let maar op: de tieners uit Vineyard Wageningen staan straks weer vooraan. We hebben er zin in!