(A)sociale media

door: Joram Kaat | tekst: Moody Ossenblok

Honderden mensen scrollen zonder eind, voor de echte wereld geen tijd. Niets gemerkt van alles om hen heen, 24/7 samen alleen.

Een derde van de dag besteden we aan media, maarliefst 7 uur en 22 minuten!  Er vliegen 4,2 miljard likes per dag over het internet en waar er in 2008 nog 24% van de mensen een social media-account had, is dat in 2018 al 81%. Conclusie: We zitten massaal op ons telefoons. Nog nooit had de mens toegang tot zo veel informatie.

De social media top
Ondanks dat social media niet tastbaar is, hebben we het erg hoog zitten. Bij opstaan kijken we gelijk naar onze notificaties en gaan we de content van onze apps af. Hierdoor nemen we niet de tijd om onszelf even te bevestigen. We pakken onze telefoon zelfs vaak zonder dat we weten wat we erop gaan doen, herken je dat?

Er komen honderden posts van anderen voorbij. We bekijken de topdingen van een ander, wat voor ‘cools’ je oude klasgenoten doen. En dat willen we ook. We creëren de verwachting van onszelf om ook bij die top te horen. We leggen ons de druk op dat er geen ruimte is voor dalen, maar gooien er in plaats daarvan een filtertje overheen. Want dat filtertje doet lijken dat het toch wel heel super met je gaat.

Valkuilen
Zien en gezien worden. Het is leuk, maar brengt soms wat valkuilen met zich mee. De meest voorkomende zijn:

Jaloezie, slaaptekort, verdoen van je tijd en zelfs depressie

Ons goed voelen associëren wij met social media. Een mens heeft namelijk behoefte aan erkenning. Wij geven onszelf een shotje dopamine door likes op sociale media. Dopamine is het gelukshormoon dat vrijkomt bij bijvoorbeeld verliefdheid of een dagje sportschool. Helaas krijgt niet iedereen altijd zo veel duimpjes of hartjes als gehoopt. Zeker 11% van de mensen voelt zich dan ook depressief bij slechte reacties of likes, niet normaal toch?! God houdt van je om wie je bent, niet om wat je doet. Het maakt Hem niet uit wat je foto is of hoeveel volgers je hebt.

Is social media dan slecht?
NEE, zeker niet! Maar het is belangrijk dat we weten hoe we het gebruiken en bewust zijn waarom. Een paar tips van Joram om bewust om te gaan met social media:

 1. Mensen delen online wat ze willen dat je ziet
 2. Iedereen ziet er online mooier, gelukkiger en dunner uit
 3. Gebruik social media om verbonden te zijn met bijvoorbeeld je vrienden
 4. Gebruik social media om geïnspireerd te raken.
 5. Gebruik social media niet om je waarde te bepalen!

‘Wees je bewust hoe je social media gebruikt en waarvoor. Geniet van het moment en wacht met delen.’

Ga je weer online? Doe de checklist 😉

 • Om een gesprek uit de weg te gaan?
 • Om tijd te verdoen?
 • Om jezelf beter te voelen?
 • Om leuke content te kijken?
 • Om te zien wat je vrienden doen?
 • Om iets te delen, bewust van wat je deelt?