Vrede gevonden in Jezus

door: Dorethé Segers | Christelijke Hogeschool Ede (CHE)

Tijdens mijn studie aan de Christelijke Hogeschool Ede (CHE) studeerde ik een aantal maanden in Israël. Een land met grote tegenstellingen. Een van de dingen die me vooral opvielen was de manier waarop mensen elkaar begroeten. Mensen die je soms helemaal niet kende, wenste je vrede toe. Voor mij een hartverwarmende groet, die verwijst naar compleetheid. Mijn droom als student Godsdienst Pastoraal Werk (GPW)? Dat veel meer mensen deze vrede in hun harten gaan ervaren. 

Drie jaar geleden maakte ik de keuze voor de CHE, met name voor de persoonlijke aandacht die er was vanuit de docenten. Nog steeds ben ik erg blij met deze keuze. Maar door vier maanden op een andere school en in een ander land te studeren heb ik gemerkt hoe het ook anders kan zijn. In Tel Aviv studeerde ik voor een semester op een grote universiteit. Ik ging van een school met 4.000 studenten naar een school met 27.000 studenten. Ik had geen idee wat me te wachten stond. Het was zeker niet allemaal makkelijk, maar wat heb ik veel geleerd. Waar ik in Nederland graag de touwtjes in handen had, kwam ik in een land terecht waar dat niet kon. Ik moest loslaten en vertrouwen dat het goed zou komen. Dat heeft me heel wat stressmomenten bespaard.

Ik moest loslaten en vertrouwen dat het goed zou komen.
Dat heeft me heel wat stressmomenten bespaard.

Midden-Oosten
Ik koos voor Israël omdat het land me fascineert en ik later graag in het Midden-Oosten wil werken. Ik wil het evangelie en de vrede, die dit met zich meedraagt, delen. Voor mij was dit de grootste reden om GPW te gaan studeren. Ik wilde die vrede niet voor mezelf houden, maar wilde dat zo veel meer mensen deze vrede in hun hart zouden gaan ervaren.

Onrust
Tegelijkertijd kun je naast vrede ook onrust in je leven ervaren, misschien ervaar jij dat ook wel. We denken vaak dat we ons leven zelf kunnen inrichten zoals we dat graag willen. De maakbaarheid is groot en alles moet tot in de puntjes geregeld zijn. We maken gave reizen, zorgen dat we meegaan met de mode en dit laten we graag zien op Instagram of Snapchat. Maar toch zorgt dit niet altijd voor geluk. Ook al maken we een leuke reis, hebben we de mooiste kleren of veel volgers op Instagram, deze dingen kunnen juist voor veel onrust zorgen.

Onrust
Tegelijkertijd kun je naast vrede ook onrust in je leven ervaren, misschien ervaar jij dat ook wel. We denken vaak dat we ons leven zelf kunnen inrichten zoals we dat graag willen. De maakbaarheid is groot en alles moet tot in de puntjes geregeld zijn. We maken gave reizen, zorgen dat we meegaan met de mode en dit laten we graag zien op Instagram of Snapchat. Maar toch zorgt dit niet altijd voor geluk. Ook al maken we een leuke reis, hebben we de mooiste kleren of veel volgers op Instagram, deze dingen kunnen juist voor veel onrust zorgen.

Ik laat jullie vrede na; mijn vrede geef ik jullie, zoals de wereld die niet geven kan.
Maak je niet ongerust en verlies de moed niet.

JezusJohannes 14

Erkenning en liefde
Deze vrede gaat verder dan wij kunnen denken. Het is een erkenning en liefde die we niet uit Instagram of mooie kleren kunnen krijgen. De vrede die Jezus geeft is heel anders dan de vrede die de wereld geeft. Het staat eigenlijk lijnrecht tegenover elkaar. Waar we in de wereld hard ons best moeten doen om deze vrede te vinden, komt Jezus juist naar ons toe en zegt tegen ons: “Ik wil je mijn vrede geven, die vrede zal onvoorwaardelijk bij je blijven. Het maakt niet uit hoe je eruitziet of wat je allemaal wel of niet kan. Ik ben voor jou gestorven, voor jouw onrust en voor al je vragen. Zodat je echte vrede kan vinden.”

Rust
Ik heb zelf lang geworsteld met mijn eigen vrede. Een vrede waarin ik geaccepteerd word zoals ik ben. Aan de ene kant wil ik heel graag deze vrede uitdelen, maar aan de andere kant merk ik dat ik soms erkenning en vrede zoek in andere dingen. Op dat soort momenten val ik terug in mijn eigen patroon en denk ik dat ik mezelf deze vrede wel kan geven. Het maakte me onrustig en het heeft lang geduurd voordat ik dit kon loslaten. Maar ik weet dat Jezus mij vrede geeft die alles te boven gaat. Ik besteed nog steeds tijd aan Instagram, Snapchat en er leuk uitzien. Maar ik haal hier niet mij eigenwaarde uit. In Jezus heb ik vrede gevonden die mij echte rust geeft, vrede die doet leven. En dat is pas echt vrede!

Wil jij net als Dorethé je wereld vergroten?
Kom ook studeren op de Christelijke Hogeschool Ede.