Wie ben ik nou echt?

Matt van Maastricht | tekst: Martijn Kersloot

Misschien voelt het herkenbaar: moeilijk weten wie je nou echt bent. Soms neem je dingen als waarheid over jezelf aan die helemaal niet kloppen. Die dingen kunnen je leven een stuk zwaarder maken. Dingen als “Ik ben zo klunzig” of “ik voel me zo dom” geven alleen maar een gevoel van minderwaardigheid en jezelf waarde aanpraten werkt niet. Gelukkig wil God bevestigen hoe Hij je gemaakt heeft, en dat is zeker niet ‘klunzig’ of ‘dom’.

Als je de bijbel openslaat bij Efeziërs 2:10, dan lees je dit:

Want zijn maaksel zijn wij, in Christus Jezus geschapen om goede werken te doen, die God tevoren bereid heeft, opdat wij daarin zouden wandelen. 

Efeziërs 2:10 | NBG

Wij zijn Gods handgemaakte werk.
Doelbewust gemaakt om mooie dingen te doen
die God van tevoren bedacht heeft!

Handgemaakt werk
Heb je wel eens iemand gezien die handgemaakt werk doet? Alles gebeurt op een zeer nauwkeurige manier. Niets wordt aan het toeval overgelaten en er wordt met specifiek gereedschap gewerkt. Zelfs dit gereedschap is doelbewust gemaakt. Denk maar eens aan een hamer: het is niet per toeval dat de bovenkant van de hamer van metaal is en het handvat van hout. Ook zijn er verschillende soorten schroevendraaiers die ieder weer op andere typen schroeven passen. 

De multitool
Maar buiten al het ‘gewone’ gereedschap om bestaat er ook nog de multi-tool. Heb je daar wel eens mee gewerkt? Op het eerste gezicht lijkt het dé tool die alles kan, maar eigenlijk kan ‘ie net niets. Een bouwvakker komt toch ook niet een terrein op met alleen een multi-tool? Die neemt een kist vol met specifiek gereedschap mee om de klus te klaren. Zo zijn wij ook doelbewust en handgemaakt door God. Soms laat deze samenleving je voelen alsof je een multi-tool moet zijn: je moet alles kunnen en, niet te vergeten, het resultaat moet ook perfect zijn. Maar we zijn geen multi-tools die alles hoeven te kunnen, we zijn gemaakt om specifieke dingen te doen die God voor jou bedacht heeft.

Vraag God hoe Hij jou gemaakt heeft
en waar Hij jou voor bedacht heeft.

Own it!
Voel je je soms een multi-tool die alles moet kunnen? Vraag dan aan God hoe Hij je ziet! Laat los hoe je over jezelf denkt en hoe anderen over jezelf denken (of hoe jij denkt hoe anderen over je denken). Vraag God hoe Hij jou gemaakt heeft, waar Hij jou voor bedacht heeft en welke gedachten over jezelf niet waar zijn. Aanvaard datgene wat Hij over jou zegt, laat Zijn waarheid ook jóuw waarheid worden. En het belangrijkste: own it! Als je je weer even een multi-tool voelt of als iemand iets naars zegt, zet er dan Gods waarheid tegenover. We hoeven niet onzeker te zijn, want we hebben een Vader die ons zekerheid geeft.