Geschiedenis

Soul Survivor (vaak afgekort als SoSu) is een internationale christelijke (interkerkelijke) jongerenorganisatie met het hoofdkantoor in Watford (Londen). De organisatie organiseert verschillende festivals en evenementen, op locaties verspreid over de hele wereld. Het grootste festival vindt plaats in augustus bij Royal Bath and West Showground, vlak bij Shepton Mallet, Engeland.

Geschiedenis
Soul Survivor (UK) is ontstaan in St. Andrew’s Church, in Chorleywood vanuit Mike Pilavachi en Matt Redman. Zij hadden een ‘visie’ dat duizenden jongeren God samen zouden aanbidden op een eigen festival. Dit leek concreet vorm te krijgen in 1993 toen ongeveer 2000 jongeren het eerste Soul Survivor festival bezochten. Het festival groeide in bezoekersaantallen en in 1995 moest het festival gesplitst worden in twee delen. In 2005 was het bezoekersaantal uitgegroeid tot bijna 23.000 mensen.

De activiteiten van Soul Survivor breidden zich uit naar verschillende landen in de wereld, zoals Nederland, Maleisië, de Verenigde Staten, Canada, Zuid-Afrika, Australië en Nieuw-Zeeland. Tegenwoordig is Soul Survivor niet meer in al deze landen vertegenwoordigd. In de landen waar Soul Survivor actief is worden lokale festivals gehouden op de leest van Soul Survivor (UK). Soul Survivor houdt zich bezig met verschillende projecten. Een daarvan was ‘Soul in the City’. In 2004 zijn bij deze mega-evangelisatieactie een week lang meer dan 20.000 christelijke jongeren de straat op gegaan, om in samenwerking met honderden kerken en de politie van Londen aan praktische projecten deel te nemen, om zo de sfeer en veiligheid te verbeteren.

Soul Survivor in Nederland
Soul Survivor Nederland is in 1998 ontstaan vanuit de Nederlandse familieconferentie In Your Presence, die werden georganiseerd door Stichting Kana. Voor het jeugdprogramma werden Mike Pilavachi en Matt Redman van Soul Survivor Engeland uitgenodigd. Al snel monde dit uit in eigen jongerenconferentie, met meer dan 1.000 bezoekers. Met input vanuit Soul Survivor Engeland, ontstond Soul Survivor Nederland. Veel van de ‘werkers van het eerste uur’ hadden hun wortels bij de zendingsorganisatie Jeugd met een Opdracht. Vanaf het ontstaan tot heden is kenmerkend gebleven dat de leiders en visiedragers bij Soul Survivor voornamelijk jonge mensen zijn

In 2000 werd een kantoor in Harderwijk betrokken, waar begin 2003 vijf fulltimers en vijf parttimers werkten. Het jaarlijkse festival bleef ook groeien. De eerste jaren werd deze gehouden in De Bron in Dalfsen, daarna op Heidebeek, het centrum van Jeugd met een Opdracht, en eenmalig in Arnhem. Sinds 2002 wordt het festival gehouden op Strand Nulde bij Putten. Door de jaren heen bleef ook het bezoekersaantal stijgen. In het voorjaar van 2006 kwamen er bijna 5.000 jongeren, jeugdleiders en voorgangers naar het Soul Survivor Festival op Strand Nulde (inclusief daggasten). Tegenwoordig ligt dit aantal tussen de 1.200 en 1.500. Sinds 2012 werkt de organisatie alleen met vrijwilligers en niet langer met betaalde krachten.