Veertigdagentijd: hoe, wat en waarom

door: Britney Bouwman | Foto: Willem Jan de Bruin

Eerst carnaval vieren en daarna 40 dagen lang niet eten. Dat is wat katholieke mensen vroeger deden in de tijd voor Pasen. Ze noemden het veertigdagentijd. Tegenwoordig vieren we alleen nog carnaval en dat gedoe met vasten en zo, daar doet eigenlijk bijna niemand meer aan. Als je mij een paar maanden geleden had gevraagd wat de veertigdagentijd inhoudt, was dit waarschijnlijk het antwoord dat je had gekregen. Ondertussen ben ik iets beter geïnformeerd en volledig op de hoogte van het feit dat de veertigdagentijd er voor álle christenen is. Je hoeft niet per se 40 dagen al je snoepgoed te vervangen door komkommers.

Voor het geval jij, net als ik, niet heel bekend bent met deze periode voor Pasen volgt hier een korte uitleg: de veertigdagentijd (dit jaar van 6 maart t/m 20 april) begint op Aswoensdag en eindigt een paar weken later op Stille Zaterdag. Als je nu heel enthousiast de dagen hebt geteld in je agenda, kom je als het goed is tot de conclusie dat er iets niet klopt. Een tijd van 46 dagen ‘veertigdagentijd’ noemen lijkt inderdaad niet heel logisch, maar omdat de zondagen als feestdagen worden gezien, tellen die niet mee. Ik heb het even voor je nageteld en zonder zondagen blijven er precies 40 dagen over (toevallig hè?).

De veertigdagentijd wordt ook wel vastentijd genoemd, drie keer raden wat de bedoeling is om te doen. Juist ja: vasten. Je kunt natuurlijk minder vlees eten, geen koffie drinken of suikervrij eten, maar je kunt ook minder Netflix kijken of meer Bijbel lezen dan je normaal zou doen. Of alles tegelijk, maar dan worden het 40 lange dagen. Het idee achter het vasten is dat je door minder tijd en aandacht te besteden aan dingen van de wereld, je meer tijd hebt om door te brengen met God. Meer tijd doorbrengen met God klinkt best goed, dus ik heb besloten de uitdaging aan te gaan.

Door minder tijd en aandacht te besteden aan dingen van de wereld
heb je meer tijd om door te brengen met God.

Wat ik precies ga doen weet ik nog niet, ik wil in ieder geval alle gebeden die God verhoort op gaan schrijven. Ik focus vaak op alle vragen waar ik geen antwoord op krijg, terwijl ik alle vragen die God wél beantwoordt veel te snel vergeet. Als ik alle antwoorden, klein en groot, op ga schrijven hoop ik een beter zicht te krijgen op alles wat God voor mij doet en op die manier weer een stukje dichter bij Hem te komen. Ik weet dus wat ik wél ga doen, maar heb nog geen flauw idee wat ik niét ga doen (iemand toevallig een geweldig idee?). Gelukkig heb ik nog een paar dagen om daarover na te denken, keuzes maken is moeilijk ;-).

Alle vragen die God wél beantwoordt, vergeet ik snel.
Daarom ga ik alle antwoorden van Hem opschrijven.

Wat ga jij doen met de veertigdagentijd? Met zijn allen is het een stuk makkelijker om geen Netflix te kijken of minder koekjes te eten. Hopelijk brengt de tijd die je over hebt, je dichter bij God. Alleen daarom is het al de moeite waard om mee te doen, toch? Als je nog nooit eerder mee hebt gedaan, dan is dit het moment om voor het eerst mee te doen. Als je wel al vaker mee hebt gedaan, dan is dit het moment om weer mee te doen. Ik heb geen flauw idee wat me te wachten staat, maar ik ben wel heel benieuwd wat deze 40 dagen mij gaan brengen.

Er komen meer blogs aan over mijn veertigdagentijd, zodat je je niet eeuwig hoeft af te vragen hoe dit is afgelopen ;-).