Veertigdagentijd: op de helft!

door: Britney Bouwman | Foto: Willem Jan de Bruin

Een paar weken terug schreef ik een blog over wat de Veertigdagentijd nou precies inhoudt (gemist? Lees hem dan nu hier. Ik vertelde onder andere dat ik nog niet wist waarvan ik ging vasten en ik riep jullie op om ook mee te doen met de vastentijd, want samen is alles beter. Op het moment dat ik dit schrijf zijn we 18 dagen en heel wat obstakels verder. Ik heb ervoor gekozen om 40 dagen zonder Instagram en koekjes, maar mét notitieboekje om alle gebeden die God verhoort op te schrijven, door het leven te gaan.

Mijn Veertigdagentijd begon in de Efteling. Normaal gesproken zou ik de helft van de dag bezig zijn met het maken van dé perfecte instagram story, zodat heel instagrammend Nederland kan zien hoe leuk mijn leven wel niet is. In plaats daarvan had ik echte gesprekken met mijn vrienden en kwam ik erachter dat de Baron op de eerste rij niet veel enger is dan op de derde. En ja, we hebben foto’s gemaakt voor Instagram, maar ik heb geduldig (lees: ongeduldig) tot zondag gewacht met posten.

Ondertussen is Instagram niet meer het eerste
en het laatste waar ik aan denk op een dag.

Ondertussen is Instagram niet meer het eerste waar ik aan denk als ik wakker word en ook niet meer het laatste waar ik naar kijk voordat ik ga slapen. Afgelopen zondag kwam ik er zelfs pas begin van de middag achter dat ik de hele ochtend nog niet aan Instagram had gedacht, terwijl zondag de enige dag is dat ik urenlang posts kan liken en door stories kan swipen. Mijn gemiddelde activiteit is gedaald van 7 uur en 21 minuten per week naar 2 uur en 27 minuten per week. Dat scheelt bijna 5 (!) uur! Als we daar nog een uurtje koekjes eten per week bij op tellen, heb ik dus 6 uur extra tijd om met God door te brengen.

Tja, de andere helft van de Veertigdagentijd gaat nog iets minder goed. Ik besteed zeker meer tijd aan God, maar veel meer dan een uurtje of 2 per week zal het niet zijn. Die andere 4 uur worden gevuld met Facebook, YouTube en andere ‘Instagramvervangers’. Niet helemaal de bedoeling van de Vastentijd, toch? Om je de waarheid te vertellen: soms heb ik gewoon geen zin om me te concentreren op de Bijbel als ik met een pak koekjes op de bank wil ploffen na een lange dag. Dan wil ik niks anders meer doen dan urenlang door foto’s van andere mensen scrollen.

Mijn doel is om de 6 uur die ik overhoud,
daadwerkelijk aan God te besteden.

Mijn doel voor de komende 20 dagen is dan ook om de 6 uur die ik elke week overhoud, daadwerkelijk aan God te besteden. Filmpjes kijken van inspirerende sprekers, muziek luisteren, gewoon gezellig met God kletsen, zo moeilijk zou het niet moeten zijn. En uiteindelijk is tijd doorbrengen met Jezus toch echt een goede manier om Hem beter te leren kennen. Alleen daarom zou het al de moeite waard moeten zijn om mezelf ’s avonds naar de boekenkast te slepen en er een boek over het geloof uit te pakken in plaats van de zoveelste thriller. Genoeg over mij: hoe gaat het met jullie Veertigdagentijd? Besteden jullie de tijd die overblijft wel aan God? (drop die tips maar ;-)).